2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı

2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı

 

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencilerinden Halil ULUPINAR ve Murathan KALENDER’in “OTOMOTİV VE SAVUNMA SANAYİSİNDE KULLANILAN DUBLEKS PASLANMAZ ÇELİKLERİN PORTATİF MEKANİZMALI FİKSTÜR İLE TIG KAYNAĞI” ve “3 BOYUTLU YAZICI SİSTEMİNE ENTEGRE EDİLMİŞ AYARLANABİLİR TIG KAYNAK MEKANİZMASI” başlıklı projeleri TÜBİTAK tarafından desteklenen 2209–A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı kapsamında desteklenmeye uygun bulunmuştur.

 

“Otomotiv ve Savunma Sanayisinde Kullanılan Dubleks Paslanmaz Çeliklerin Portatif Mekanizmalı Fikstür İle TIG Kaynağı” projesinin amacı: Bu projede, iki önemli yenilikçi yön dikkate sunulacaktır. Birincisi; çok değişkenli portatif bir fikstür ile ilave tel mekanizması (otomatik TIG kaynağı)  tasarım ve imalatı, ikincisi ise; bu mekanizma ile ve manuel olarak dubleks paslanmaz çeliklerin birleştirilerek kıyaslanmasıdır. Bu tasarım; birleştirilecek numunelerin sabitlenememesi, stabil olmayan ark mesafesi, torç açısı, torç bazlı titreşim, ilave telin stabil olarak beslenememesi ve ısı girdisi gibi problemlerin çözümüne imkan sağlamaktadır. Bununla birlikte, fikstürde ısı girdisini azaltmak için bakır altlık ve alüminyum soğutucu profil kullanılacaktır. Proje, bu alanda yapılan Ar-Ge çalışmalarına ve akademik literatüre katkı sağlayacak niteliktedir. Çalışmanın sonuç kısmında otomotiv ve savunma sanayisinde sıkça kullanılan ve kaynaklı birleştirme işlemi diğer paslanmaz çelik türlerine göre zor olan dubleks paslanmaz çelikler ER 2209 ilave teli ile TIG kaynağı yapılarak optimum kaynak parametreleri belirlenecektir.a.png (427 KB)

 

“3 Boyutlu Yazıcı Sistemine Entegre Edilmiş Ayarlanabilir TIG Kaynak Mekanizması” projesinin amacı; ince ve hassas malzemelerin kaynak işlemini 3 boyutlu yazıcı tekniği ile gerçekleştirip, kaynaktaki dikiş sağlamlığını, ark kararlığını ve gerekli nüfuziyeti oluşturabilmektir. Dolayısıyla, kaynak hızının, kaynak açısının ve kaynak arkının, dikiş üzerinde etkileri daha iyi kavranmış olunacaktır. Proje, kaynak teknolojileri derslerinde kullanılabilir olacağından, öğrenciler bu sistemle beraber kaynak teknolojilerini bilgisayarlı üretim sistemleri ile daha iyi öğrenecektir. Proje, 3 boyutlu yazıcı teknolojisi ile entegre edildiğinden tasarım ve uygulama açısından heyecan verici olarak karşılanacaktır. Bu proje sonucunda mekanizma, daha sonraki çalışmalar için kullanılabilecektir.

b.png (445 KB)

 

Çalışmalarından dolayı proje danışmanları Prof. Dr. Yahya BOZKURT’u ve öğrencilerimiz Halil ULUPINAR ve Murathan KALENDER’i tebrik eder; yeni proje ve akademik çalışmalarında başarılar dileriz. Projelere desteklerinden dolayı TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı’na teşekkür ederiz.

HIZLI ERİŞİM